top of page
Search

2024. aasta Euroopa petanque’i meistrivõistlused

Kes veel ei tea, mis petanque (tuntud ka kui petank) on, siis lihtne seletus oleks see, et väikse puukuulikese juurde loobitakse rauast kuulikesi. Kindlasti saaks veidi parema pildi, kui vaadata näiteks Youtube’ist mõni video. Kui kellelgi tekib eriti suur huvi, siis Voka staadionil toimuvad üle nädala võistlused ning huvi korral võtke ühendust Juhan Neilandiga. Kui paarilist ei ole, siis leitakse.


Meistrivõistluste formaat oli väga lihtne. Mängiti viies erinevas kategoorias: meestepaar,

naistepaar, segapaar (üks naine ja üks mees), mehed individuaalselt ja naised individuaalselt. Seekord läksid meestest Eestit esindama siinkirjutaja Tõnis Neiland ning Henri Mitt. Mõlemad oleme Viru Spordiklubi liikmed ja täitsa kohalikud poisid. Meeste paarismängu mängisime koos, individuaalvõistlust mängis Henri ning segapaari mängisin ühe Tõrva naisterahvaga.


Meeste individuaalvõistlustel sai Henri viiest eelvooru mängust 2 võitu. Eelvoorude mängude tulemused olid: Eesti 12:13 Tšehhi, Eesti 9:13 Iisrael, Eesti 13:11 Ukraina, Eesti 13:4 Slovakkia ja Eesti 11:13 Šotimaa. Nagu näha, siis palju ei jäänud puudu, et kuueteist parema hulka saada ning Henri oli mängudes pigem võrdne vastane. Siiski hakkas Henri võistlema Rahvuste Karikale ehk maksimaalselt 17. koha peale. Rahvuste Karika esimene vastane oli uuesti Slovakkia ning see kord tuli võit 13:9.

Teine vastane (veerandfinaal) oli Türgi ning seekord pani Türgi enda paremuse maksma ning võitis mängu 13:8. Seega saavutas Henri individuaalselt kahekümnenda koha.


Meeste paarismäng oli juba tehnilisem, sest siis on mängus kolme kuuli asemel kuus kuuli.

Eelvoorumängude tulemused: Eesti 7:13 Hispaania (kes on ühed maailma tipptasemel mängijatest), Eesti 12:10 Inglismaa, Eesti 9:13 Itaalia (samuti üks maailma tippudest), Eesti 4:12 Türgi ja Eesti 10:13 Läti. Eelvoorude mängud olid rasked ning enamus vastased olid maailmatasemel kogemusega. Kuna eelringist edasi ei saanud, siis tuli leppida Rahvuste Karikaga. Rahvuste Karika mängude tulemused:Eesti 13:8 Soome, veerandfinaal Eesti 13:10 Norra, poolfinaal Eesti 13:6 Šotimaa ning finaal Eesti 13:10 Läti ning tasuks oli Rahvuste Karika I koha medal.


Segapaarismängu mängisin Tõrva naisterahvaga Veroonika Saarega. Eelvoorumängude

tulemused: Eesti 13:0 Läti, Eesti 8:13 Iisrael, Eesti 4:13 Hispaania, Eesti 12:8 Leedu ja Eesti 13:5 Norra. Sellise tulemusega pääsesime kuueteist parema hulka. Karikasarja esimeseks vastaseks oli Holland. Siinkohal mainin ära, et Holland on samuti maailma tasemega võistkond, kes lähevad võistlustelt tihti ära medalid kaelas. Mäng oli väga pingeline, punkte võeti voorudes vähe kuigi mängu lõpptulemus seda hästi ei näita. Lõpptulemus jäi 13:5 Hollandile ning meie laeks jäi üheksas koht. Huvilistele nii palju, et Holland sai nendel meistrivõistlustel hõbeda, kaotades finaalis 13:11 Belgiale.


Üldjoontes jäin võistlustega rahule, sest antud formaadis (paarismäng, individuaalne ja

segapaarismäng) mängisime Henriga esimest korda. Seetõttu annaks mõlemale hindeks 7 punkti kümnest. Alati saab natuke rohkem ja teadlikumalt treenida ning on, mida veel saavutada.


Lõpetuseks soovin kindlasti tänada meie häid toetajaid, kelle abil võistlustel osalemine teoks sai: Toila vald, Mariine Auto ning Laadur OÜ. Samuti kõiki neid, kes elasid kaasa ja jälgisid mängu veebivahendusel.


Tõnis



Henri, Tõnis, Kertu (Eesti delegatsiooni juht)







13 views
bottom of page